Lucifer (in Swedish) / 3001 Crew, Triad, Fairlight
Added on January 1st, 2005 (15923 views)
www.c64.com?type=3&id=155Berätta lite om dig själv.
Namn: John C. Lundberg. Ålder: 33. Bor: Västerås (trillade även ur morsan här). Jobb: Nätverkstekniker/PC-tekniker/Konsult. Intressen: mina katter (fyra riktiga som säger mjau), spelautomater, tv-spel och allt som rör datorer och teknik.

Vilka handles använde du och hur kom du på dem?
Lucifer tog jag faktiskt från den elaka feta katten i Aristocats. Senare när jag blev lite mer bildad så var det ju ett ännu tuffare namn. ;) Jag lade sen till Technologies uLTD och resultatet blev Lucifer Technologies uLTD.

Vilka grupper var du med i?
3001 Crew, Triad, Fairlight och Triad igen.

Vilka uppgifter hade du?
Cracker och coder.

Mellan vilka år var du aktiv?
Från 1984 till 1989.

Berätta om dom åren och hur du kom med i scenen.
Enligt mig fanns det inte en scen på den tiden. Det var mer att vi kämpade på och så en dag var vi kända och omtyckta av kompisar och deras kompisar. Från början var inte det våran avsikt utan vi ville ha mer shit o cracks för att kunna swappa åt oss ännu mer.

Jag lärde känna Ixion genom ett gäng som kallades The Pact. Där ingick Ixion (han hette något annat då) och Ficus Folium och dom sysslade mest med swapping. På något vis kände Ixion också Skydive, hur det låg till minns jag inte. Själv körde jag mitt eget race med att cracka det mesta jag kom över och det gillade ju dom då Skydive hade tillgång till typ allt nytt. Eftersom vi då körde ett race ihop så slog vi oss ihop till 3001 Crew som var mitt arbetsnamn. Det blev så att Ixion, Ficus Folium och Skydive lade sig under min flagg. Detta var grunden till vad som skulle bli Triad och mina bästa minnen är från denna tid. Det fanns även några figurer omkring oss som hjälpte till med spridning som är mer eller mindre okända, nämligen Dr Video och Gunsoft. Dom gick även under tillägget "& Co" i 3001 Crew & Co när dom medverkat till något.

Vi pumpade ut cracks och det drog ju till sig en del swappers som bl.a. RND från Stockholm och The Arrow + Fred i Göteborg. RND fick sina cracks direkt av Mr. Z himself vilket var tungt på den tiden då hans cracks var über. Han var en av dom skickligaste och brightaste kodare jag träffat. Mr. Z samarbetade även med 3D (Dator Destruction Department) och dom var duktiga. 3D var en gammal spectrumkodare vilket hördes på vad han gjorde med tangentborden. Att alla dessa swappers och crackers fick kontakt kan vi nog tacka Ixions envishet för. Ixion är en mycket envis kille och jag minns hur han satt uppe hela nätter och bara kopierade disketter. Efter att Ixion en viss tid pumpat runt våra cracks till bl.a. RND och The Arrow så beslöt vi oss för att slå våra kloka huvuden ihop.

Jag minns hur vi kom på namnet så långt tillbaka att vi satt och testade spel och klurade på ett namn, tror d var jag, Skydive och Ixion som satt och spånade hemma hos Ixion. Vi drog igång ett spel som hette Triad och det satte ju frön i huvudet på oss. Triad... Hmm... Det låter ju fint... Vi bor i tre olika städer och Triad är ett litet syndikat... Att det sen just blev Triad kommer jag inte ihåg riktigt, minns bara hur vi dök på namnet. Har hört en annan version också från Ixions håll, men den vet jag inte om den stämmer till 100 procent. I den låter det mer som Ixion fick i uppdrag av Gud att vi skulle heta Triad. Vi andra nämns väldigt lite. Glöm inte att på denna tid var Ixion endast swapper, men vi lyssnade mycket på honom för det var han som kommunicerade mest med alla omkring. En annan hade ju fullt upp med att fixa till våra cracks och Skydive åkte jämt mellan oss som värsta expressbudet. (Naturligtvis bokade vi ibland upp oss hemma hos Ixion och gjorde allt under samma tak.)

Hur såg en typisk dag ut framför datorn?
Det var mycket vänta på laddningar när man plockade cracks från band och för att inte snacka om den tid en sequencepacker tog på en 8-bitars hink med hela 1mhz!! Jag drog igång packningen när jag gick o la mig, sen med lite tur var den klar när jag vaknade och kunde överlämna den till Ixion. Jag skrev också maskinkod rätt av in i minnet på den adress den skulle rulla!! Bara larv o köra compilers. :-p

Uppfann du några speciella tekniker eller program för att underlätta ditt arbete?
Jag gjorde en rätt skoj kod för att kunna spela in rörelser till sprites med en ljuspenna. Titta i början på Lucifer’s Revenge och hur yin/yang spritarna rör sig. För övrigt är yin/yang spritarna från Jeff Minters Ancipital.

Om du tittar tillbaks på vad du gjorde då, vad är du mest nöjd med?
Mina demos. Dom flesta kom bara rakt ut i huvet och många frön till ideér spånades i princip alltid fram hemma hos Ficus Folium, gärna i kombination med mycket sprit. Alla cracks skiter jag i för det vara bara löpande band, ungefär som en prosituerad gör sitt jobb hela dagarna. Inte mycket njutning där utan det är bara att köra på.

Seek & Destroy var ett svar på att Android i SCC och hans sketna brorsa kallade oss för bögar. Det tyckte inte vi om och hur det går då vet vi ju alla. Då kommer stora Triadhammaren (idén till hammaren kommer från Motörheads låt Hammer) och mosar ner ens logga sönderskjuten i skiten.

Seek & Destroy 2 var helt enkelt en fortsättning på att vi inte gillar att kallas bögar. Det demot/spelet är väl den folk minns bäst av mina verk. =) F*n vad man har fyllespelat d... Det finns en hidden scroll i den också. Tryck på Commodoreknappen. Trycker man på Q när man spelar spelet så återgår man till menyn. Jag gjorde en sån funktion ifall min moraliska morsa skulle titta in.

Lucifer’s Revenge är väl den demon jag blev mest nöjd med. Jag samlade ihop all testkod jag petat ihop i ett stor hög och gick loss på den helt enkelt. Vill minnas att det var ovanligt med multi-demos på den tiden, men så var den 186 blocks packad också!

Lucifer’s Revenge 2 var också på gång med lite FLD och en animerad blobb som körde samplingar med en massa vrål. Den lät och såg så grym ut (då). Koden till den blev aldrig klar och det som blev gjort låg kvar hemma hos 801 DC när han sorligt nog dog. Det var tänkt att bli mitt sista ryck på C64:an.

Ixion’s Kongelbär fanns det också ett svårt okänt demo som hette. Där fanns en lång scroll där jag förolämpade Ixion så det stod härliga till samtidigt som en sampling loopade med Eddie Meduzas "Knulla en get i röven". Såg den för några år sen i det som var Skydives kvarvarande diskettsamling. (Den samlingen är off-limits och stannar där den är!)

Vilka var dina idoler?
Mr. Z – vilket kodgeni! Allt det omöjliga var så självklart i hans värld. Citat: "Men det är ju bara att göra så här trallelallelah".

Vad var det coolaste någon uppfann på C64an?
Diskettstationen.

Åkte du på meetings och copy-partyn?
Ibland. Jag minns bäst Jewels party i Danmark 1987. Vilket röj! Vem kom på ideén att locka dit en hel flock C64 dårar i tonåren och sen sälja elefant öl i affärerna? Inte nog med det. Placera sen alla dom här dårarna i en scoutstuga mitt i f**king ingenstans. *ASG!* Jag var på Triad/Fairlight partyt också, men minns i princip bara när vi kom dit och åkte hem. Jag filade lite på en ESCOS-kod där och försökte få loss mer rastertid för en låt med Rob Hubbard. Behöver jag säga att det inte gick någe vidare efter att spriten kom fram.

Vad handlade scenen om enligt dig?
Att ha skoj!!

Vilka var höjdpunkterna?
Kommer inte ihåg något bestämt.

Har du några roliga historier att berätta?
Vi hade fruktansvärt skoj ihop vill jag mig minnas, men har svårt att nu 20 år senare komma ihåg några specifika tillfällen. Jag har många goda minnen av Ixion och gänget från tiden då vi var som mest aktiva. Kommer även ihåg att Ixion hade huset fullt av birma katter och eftersom Ixion tränade Ninjutsu var man ju helt enkelt tvungen att jämt försöka brotta ner han o så. Ibland gick d men oftast blev d stryk. ;) Kanske e därför jag satte mig på tvären emot Triad. ;-p <-- Den egentliga sanningen! :D

Ixion är eller var iallafall en mycket god vän innan vi gick skilda vägar. Det hela rotade sig i att han göttade åt sig en packer vi fick på cartridge av 1001 Crew avsedd för våra crackers. Då var det Mr. Z och jag som körde men Ixion bestämde sig för att han skulle sitta på den istället (det handlade bara om prestige, att han kunde sitta och skryta om den). Mycket nytta den skulle göra hos en swapper, vilket var Ixions primära uppgift då.

Så jag gjorde ett bus mot Ixion när jag var förbi och demonstrerade ett spel jag jobbade på. I loadern fanns en liten kodsnutt som tankade av hans eget utnämnda 1001 Crew packer-cart. ;) Krypterad och inbakad i min grafikdata låg den rätt säkert. Nästa crack han fick levererad var packad o klar med 1001 Crews packer. Sen blev det underförstått att jag inte kunde vara med längre. Ixion o hans morsa ville leta igenom hela mitt hem för att hitta skivan med packern. Bara det var ett tecken på början till hans storhetsvansinne. Det var inte lek längre i hans värld. Det var inte nog med galna members i Triaden. RND hotade till och med mig med advokater o skit för jag kopierade koden. Vilken j*vla tönt!

En anledning till att jag lämnade Triad och gjorde mitt lilla bus mot Ixion var väl lite av en protest till hur Ixion skötte Triad. För en del av oss andra var det mer lek och skoj medan i hans värld var det allvar och vi var tvugna att knäcka allt så fort som möjligt och litet skulle det vara. Det blev löpande band med mer eller mindre tvång, men vi var ju alla polare och självklart ställer man upp för varandra. Den magi som fanns när vi startade Triad utifrån vad som varit The Pact och 3001 Crew fanns inte där längre. Sen att jag gjorde en del skoj-cracks åt andra grupper var ungefär som att skjuta sin morsa i Ixions värld. Det var aldrig direkt nya spel plus att jag knäckte och kodade för att det var skoj – inte för att jag var med i främlingslegionen för crackers. Sen delade jag ut en del spel till polare utan Triad loggan på vilket vi bråkade om många gånger. Det var ju inte direkt att Ixion hade rätten att bestämma över vad andra gör med sina cracks o shit.

Så jag sket i Triad och gick över till Fairlight några månader senare efter att jag gjort lite gästarbeten åt lite mindre grupper som polare hade. Dock var Fairlight lite rörigt med Strider i fronten så jag var inte med så länge. Gruppen var så stor att inte många hade koll på vad vi gjorde egentligen.

Jag och Ixion rökte fredspipan efter min tid i Fairlight och jag gjorde en del cracks åt Triad igen. Orkade dock inte med den gamla visan igen. Dessutom tyckte jag det var roligare med bärs och brudar då så jag lade ner crackandet. Jag kommer ihåg att Ixion vände det till att jag var slö och värdelös. Det är ju så man gör med gamla kompisar när dom inte vill sitta uppe hela nätterna bara för äran liksom, eller hur? Triaden hade förändrats mycket när jag tittade in igen. Ixion var verkligen führer och han ska ha beröm för hur han skött Triaden, men han skötte den inte som jag ville. ;) Vill mig minnas att RND och Ixion var riktiga bestämmartyper så dom fick som dom ville till slut.

Är du i kontakt med några C64 folk idag?
Jag, Skydive, Dr Video och Gunsoft är fortfarande vänner som jag umgås med näst intill dagligen. Ficus Folium bor numera i San Antonio och vi har bra kontakt fortfarande.

Jag har varit i lite kontakt med Triad-Bossen Gunnar angående en email adress o lite gamla demos jag letade efter. En anledning till att jag kontaktade Gunnar var att jag ett tag försökte få tag på Ixion för att typ bara säga hej efter alla år och jag tänkte kolla om talesättet "tiden läker alla sår" finns i verkligheten. ;) Dock fick jag inte Ixions kontaktuppgifter av Gunnar, precis som om Ixion/Danne var satt i något rättsskydds program. Han var ju inte Don Corleone direkt. :D

Sen har jag varit i kontakt med en senare medlem som heter Rowdy från Falköping. Det roliga med Rowdy var att han var lite grann av en hang-around i Triadens början. Ixion släppte inte in honom i gruppen först, men sen på senare år fick han vara med o leka, vilket i mina ögon var på tiden. Dock var Triad mer ett cracker team i början som sen mer gick över till demo scenen o då passade nog Rowdy in bättre. Hur som helst så har jag inte hört av Rowdy på några år, men det är superhygglo kille. Bra koll på koden och social.

När fick du C64an och har du kvar den någonstans?
Fick min C64 1983 av min farsa som själv var väldigt dator intresserad, men jag tog över den helt o hållet. Jag har allt kvar, även den 1540 som Skydive byggde om till en 1541.

Var C64an så speciell som vi tycker att den är?
Verkligen! Jämnfört med allt annat som fanns var den överlägsen grafiskt och ljudmässigt. När jag såg den första gången var det nästan lite science fiction. =)

När kan vi förvänta oss en ny C64 produktion från dig? :)
1000 SEI
1001 LDA #$0B
1003 STA $D011
1006 INC $D020
1009 INC $D020
100C DEC $D020
100F DEC $D020
1012 INC $D020
1015 INC $D020
1018 JMP $1006

SYS 4096 och ni får inte mer än lite syncade färger på rad. Det sista från mig är denna unika, enastående svårt avancerade kod. ;)

Har du ett meddelande till dina gamla kontakter och alla andra som läser detta?
Tack för den underbara tid vi hade ihop. Och en liten vink till Ixion. Vore kul o ses. Stridsyxan är för min del sen längre nergrävd. *Vinka!* från Skydive (nu 41 år och har värsting dator o 100 Mbit hemma). Tack för er tid, m v h John Lundberg – Lucifer Technologies uLTD in the year of 3001.

» Head back to the list of available interviews

1. Morpheus
2. Bacchus
3. Antitrack
4. Yip
5. Lucifer (in..
6. Lord Nikon
7. Antichrist
8. Drax
9. Zzap
10. Honey
11. Ian & Mic
12. Ixion
13. Lucifer
14. O.B.
15. Danko
16. Gotcha
17. Incubus
18. The Sarge
19. Grendel
20. Icon